EU ubijedila SAD da odustanu od dijela sankcija Rusiji

  • In Svijet
  • 6. August 2017.
  • 715 Views
EU ubijedila SAD da odustanu od dijela sankcija Rusiji

Evropska unija je ubijedila Vašington da odustane od značajnog dijela sankcija Rusiji i američki Kongres se obavezao da će zavesti samo one sankcije oko kojih se usaglasi sa saveznicima u Evropi, uvjeren je i “načelno zadovoljan” predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker

Da je to moguće smatra i kompanija sastavljena od ruskog Gasproma i evropskih firmi koje grade gasovod Sjeverni tok 2, i iz čijeg je sjedišta u Švajcarskoj stigla poruka da bi američke sankcije koje bi pogodile preduzeća iz EU morale biti preispitane zajednički između Vašingtona i Brisela.

Iz Švajcarske istovremeno poručuju da se radovi na Sjevernom toku 2 nastavljaju uz učešće njemačkih firmi Vinteršal i EON, francuske kompanije Enži, austrijskog OMV-a i anglo-holandskog preduzeća Šel.

Agencija Blumberg je u opsežnoj analizi navela da Gasprom “već neko vrijeme radi i na najgorem zamislivom scenariju”, pa je tako već prije više mjeseci u Singapuru nabavio tehnologiju i postrojenja za cijevi gasovoda ispod Baltičkog mora.

Cilj je da se udvostručenjem moći postojećeg Sjevernog toka 1 dođe do kapaciteta isporuke od 110 milijardi kubnih metara gasa Njemačkoj i Evropi.

Kako je u saopštenju prenijela Evropska komisija, Junker je kazao “da i dalje vjeruje da smo mi saveznici s Amerikom”, i predočio da, u suprotnom: “Mi moramo braniti naše ekonomske interese u odnosu na SAD i to smo spremni da učinimo u roku od par dana”.

Takav korak će, rekao je on u intervjuu njemačkom radiju ARD, EK preduzeti ako se ispostavi da bi američke sankcije “specifično nanijele štetu kompanijama iz EU koje posluju s Rusijom u sektoru energetike”.

EK, isto kao i vlade Njemačke i Austrije, smatra da je cilj “eksteritorijalnih i međunarodnom pravu protivnih” američkih sankcija i to da se zaustavljanjem isporuka ruskog gasa Evropi otvori prostor za plasman znatno skupljeg američkog gasa iz uljnih škriljaca na evropsko tržište.

Preporučujemo vam i sljedeće: