Italijanski kreditni rejting na korak do “smeća”

Svijet

Fitch je smanjio kreditni rejting Italije sa „BBB“ na „BBB-“, samo jednu stepenicu iznad junk ocjene, što odražava sve veće sumnje u italijansku kreditnu sposobnost dok se zemlja pokušava oporaviti od ekonomske i društvene štete nanesene koronavirusom.

Agencija za bonitet rekla je da pad vrijednosti odražava „značajan uticaj globalne pandemije COVID-19 na italijansku privredu i fiskalnu poziciju”.

Fitch predviđa da će se italijanska ekonomija smanjiti za 8 posto u 2020. godini, uz pretpostavku da se koronavirus može obuzdati u drugoj polovini godine, što bi dovelo do relativno snažnog privrednog oporavka 2021. godine.

Ali u slučaju drugog talasa infekcije i raširenog nastavka mjera ograničenja, ekonomski rezultati bi bili slabiji za 2020. i 2021. godinu, upozorio je Fitch.

Agencija smatra da će se italijanski dug prema BDP-u ove godine povećati za oko 20 postotnih bodova na 156 posto BDP-a do kraja 2020. Italija je jedna od najzaduženijih država na svijetu nakon Japana i Grčke.

Prema temeljnom scenariju dinamike duga Fitcha, omjer duga i BDP-a će srednjoročno stabilizovati na ovom visokom nivou, što naglašva rizike održivosti duga.

Italijanska ekonomija je već bila u slaboj poziciji kada je u februaru epidemija snažno pogodila zemlju. Realni BDP porastao je za samo 0,3 posto u 2019. godini, napomenuo je Fitch, dodajući da je privreda u posljednje dvije godine praktično stagnirala.

Agencija je stavila stabilne izglede na najnoviji italijanski rejting, rekavši da to dijelom odražava njeno stajalište da će kupovina imovine Evropske centralne banke olakšati fiskalni odgovor Italije na pandemiju COVID-19 i olakšati rizike refinansiranja, držeći vrlo niske troškove zaduživanja barem u kratkom roku.

– Ipak, pritisak na rejting mogao bi se nastaviti ako vlada ne provede vjerodostojan ekonomski rast i fiskalnu strategiju koja povećava uvjerenje da će se odnos državnog duga i BDP-a s vremenom staviti na silazni put – navodi Agencija.