Ovo su najpovoljnije daleke destinacije

Travel

Daleke gradske destinacije postaju sve popularnije. Ipak, neke od njih su pristupačnije od drugih

Prema preporukama Pošte Velike Britanije, najpovoljnije gradske destinacije za duži boravak su Bangkok, Tokio i Peking, dok bi oni plićeg džeba trebalo da izbjegavaju gradove SAD.

Istraživanje koje je sprovela ta državna firma, uzelo je u obzir cijene 11 najčešćih potrepština, uključujući hranu, aerodromski transfer, razgledanje grada i smještaj od četiri zvjezdice u 10 popularnih gradova udaljenih na barem šest sati leta od Velike Britanije.

U Bangkoku troškovi iznose oko 413 dolara, odnosno oko 18 dolara manje u odnosu na Tokio, uglavnom zato što je smještaj u Tajlandu povoljniji.

Tri noći u hotelu sa četiri zvjezdice u Bangkoku su u prosjeku 130 dolara jeftiniji od onih u Tokiju. Međutim, ostale cijene su mnogo niže u Japanu, nego u Tajlandu.

Štaviše, hrana u Tokiju je jeftinija nego u ostalim gradovima, pa tako u prosjeku večera sačinjena od predjela, glavnog jela i deserta, uz flašu lokalnog vina košta oko 44 dolara.

Poređenja radi, takva večera u Singapuru košta paprenih 130 dolara i ujedno je najskuplja na listi.

U obzir su uzete cene sljedećih stvari: šolja filter-kafe u baru, flaša piva lokalnog proizvođača od 330ml, gazirani napitak 330ml u kafe baru, čaša vina (175ml), večera sa flašom vina, povratna cijena autobuskog ili metro prevoza od aerodroma do grada, razgledanje grada iz autobusa ili broda, ulaz na najveću turističku atrakciju, ulaz u najbolji muzej, ulaz u najbolju galeriju, tri noći u hotelu sa četiri zvjezdice za dvije odrasle osobe.

1. Bangkok 413 dolara
2. Tokio 432 dolara
3. Peking 439 dolara
4. Dubai 471 dolara
5. Kejptaun 515 dolara
6. Singapur 533 dolara
7. Vašington 657 dolara
8. Toronto 798 dolara
9. Njujork 928 dolara
10. Boston 1.074 dolara