Bil Gejts u Arizoni podiže tehnološki grad

Milioneri

Jedan od osnivača kompanije Microsoft kupio je u Arizoni zemljište vrijedno 80 miliona dolara na kom planira da izgradi svoj grad

Belmont Partners, kompanija za trgovinu nekretninama u vlasništvu Bila Gejtsa, nedavno je kupila ogromnu parcelu, na zemljištu u Tonopahi, osamdeset kilometara zapadno od grada Feniksa, veličine 10,1 hiljadu hektara gdje namjerava da podigne pametni grad koji će nazvati Belmont.

Planiraju da to bude zajednica koja gleda u budućnost, s komunikacijskom i drugom infrastrukturom koje će počivati na najnovijim tehnologijama, osmišljenim temeljem visokobrzinskih digitalnih mreža, podatkovnih centara, novih tehnologija proizvodnje i modela distribucije, autonomnih vozila i samostalnih logističkih čvorišta, navedeno je u saopštenju za javnost Belmont Partnersa.

Ideja je preobraziti ‘sirov, prazan prostor u sa svrhom podignut grad s modelom prilagodljive infrastrukture’. Navodno će imati prostor za 80 hiljada stambenih jedinica, 190 hektara za javne škole i više od 320 hektara za kancelarije, markete i druge poslovne prostore.

Novi grad nalaziće se u blizini nedavno otvorenog puta Interstate-11, čija bi trasa trebalo da prolazi kroz sam grad nastavljajući dalje prema Las Vegasu. Nije poznato kad bi trebalo da bude sagrađen.