Od 100 najbogatijih na svijetu samo je 14 žena

Milioneri

Od 100 najbogatijih na svijetu samo je 14 žena, a samo dvije od njih nisu stekle bogatstvo nasljeđem ili razvodom.

Lista milijardera, koju svake godine objavljuje Forbs, pokazuje ko su najbogatiji ljudi na svijetu, ali i kako je bogatstvo raspoređeno među polovima.

Od 100 najbogatijih u 2021. samo je 14 žena, a samo dvije od njih nisu stekle bogatstvo nasljeđem ili razvodom, piše Al Jazeera Balkans.

Nasljednica francuskog L’Oreala Fransoa Betenkort Mejers našla se na vrhu liste za prošlu godinu, preuzevši vodstvo od najbogatije žene 2020. godine, nasljednice Volmarta, Alis Volton.

Mekenzi Scot, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, sada je treća najbogatija žena na svijetu. Ova 51-godišnjakinja je diplomirala na Prinstonu, nagrađivani je romanopisac i bivša izvršna direktorka organizacije za borbu protiv nasilja Bystander Revolution.

Novopridošlica na listi najbogatijih žena svijeta 2021. godine je Miriam Adelson, koja je nasljedila bogatstvo od oko 38 milijardi dolara, nakon smrti njenog supruga, izvršnog direktora i predsjednika Las Vegas Sendsa, Šeldona Adelsona.

Dominacija milijarderki iz Kine i Hong Konga

Žene iz Kine i Hong Konga dominiraju listom najbogatijih milijarderki koji su bogatstvo same stekle.

Najbogatija od njih nalazi se na 89. mjestu liste milijardera. Zhong Huijuan je direktorka proizvođača lijekova Hansoh Pharmaceutical. Ova poslovna žena iz Šangaja profitirala je od nedavnog procvata biotehnologije u svojoj rodnoj Kini.

Wu Yajun iz Pekinga (100. na listi) obogatila se tako što je sa svojim tadašnjim mužem osnovala kompaniju za nekretnine Longfor Properties, koja se nalazi u Hong Kongu.

Od razvoda sama upravlja kompanijom.

Još tri milijarderke iz Kine i Hong Konga obogatile su se proizvodnjom ekrana za pametne telefone i drugih dijelova za kompanije kao što su Samsung, Microsoft, Apple i Huawei.

Jedina u vrhu liste žena koje su same stekle svoje bogatstvo, a da nije iz Kine i Hong Konga, je Ruskinja Tatjana Bakalčuk. Ona je 2004. godine osnovala e-trgovinu Wildberries.