Kolike su im plate i čega su vlasnici Putin i Medvedev?

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u 2016. godini isplaćene su plate u vrijednosti od 8,8 miliona rubalja (148.7 hiljada eura)

Kremlj je objavio listu imovinskih kartona visokih ruskih zvaničnika, prema kojoj je predsjednik Putin u protekloj godini ostvario dobit od 8,8 miliona rubalja, odnosno 148,7 hiljada eura. Putinova zarada protekle godine, manja je za 30 hiljada rubalja u odnosu na 2015. godinu.

Skoro pa isto je u protekloj godini zaradio i premijer ove zemlje Dimitrij Medvedev, a njegova zarada iznosila je 8,5 miliona rubalja (143,2 hiljade eura). Medvedev je bio na meti kritika i protesta zbog navoda da iza sebe ima bogatstvo koje se procjenjuje milionima dolara.

Kada je u pitanju Putin, na njegovoj imovinskoj karti piše da je vlasnik i parcele od 1.500 kilometara kvadratnih, dva stana i tri automobila dok Medvedev u svom vlasništvu ima parcelu od 4,7 hiljada kilometara kvadratnih, jedan stan i automobil.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Puckov u protekloj godini imao je zaradu od 12 miliona rubalja (200,2 hiljade eura), što je najveća plata jednog ministra u ovoj zemlji. Ministar odbrane Sergej Šojgu imao je godišnju platu od 10,5 miliona rubalja (175 hiljada eura). (Anadolija)