Top šest kriptovaluta za investiranje u 2018.

Valuta

Pravo je vrijeme da se osvrnemo i zapitamo kakve su rezultate bilježile kripto-valute u tekućoj godini i koja su predviđanja i prognoze za sljedeću godinu

Top šest najboljih valuta za investiranje u 2018. godini:

Bitkoin – najpopularnijom kriptovalutom se trenutno trguje po cijeni od oko 15.000 dolara dolara, dok tržišna kapitalizacija iznosi 255 milijardi dolara. Podsjetimo, bitkoin je ove godine zabilježio porast vrijednosti od skoro 1.000 odsto. Godinu za nama obilježile su i oscilacije u vrijednosti, kada je nakon nekoliko mjeseci neprestanog rasta, bitcoin preko noći izgubio trećinu vrijednosti. Bitkoin rudari su ključ za sigurnost bitkoin-a, kao i za kreiranje novih bitkoina. Zapravo, bezbjedno čuvanje vaših bitkoina je druga najvažnija stvar nakon kupovine ove kriptovalute. Iako su mnoge vlade upozorile na ovu i druge digitalne valute, čini se da ništa ne može zaustaviti bitkoin. Osim toga, brojni insajderi u industriji vjeruju da je bitkoin tu da ostane i da će u narednom period bilježiti rast vrijednosti, rast tržišne kapitalizacije i usvajanje bitkoina od strane centralnih banaka i nacionalnih vlada širom svijeta.

Ethereum – druga najveća kriptovaluta u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, trenutno vrijedi 741 dolar, uz tržišnu kapitalizaciju od nešto više od 74 milijarde dolara. Iako ethereum ima drastično manju vrijednost od bitkoina ova digitalna valuta ima stabilnu vrijednost i sve potencijale da je u budućnosti prevaziđe.  Ko-osnivač kompanije Ethereum, Vitalik Buterin, nedavno je postao jedan od 50 najuticajnijih ljudi prema rangiranju Blumberga. On je u novembru iznio nekoliko planova za budućnost ethereuma, koji će najvjerovatnije doprinijeti ukupnom razvoju ove kriptovalute u narednoj godini. Pored toga, ethereum je prevazišao bitkoin u broju ostvarenih transakcija.

Litecoin – predstavlja jednu od najboljih alternativa za bitkoinm jer je kreiran tako da nadomjesti pojedine nedostatke originalnog bitkoin protokola. Litecoin je jedan od prvih altkoina koji su nastali odmah nakon bitkoina. Trenutno se jednim litecoinom trguje po cijeni od 275 dolara dolara, a njegova tržišna kapitalizacija iznosi 15 milijardi dolara. Vrijednost ove kovanice proizilazi iz broja usvajanja njene upotrebe od strane korisnika.  Ova kriptovaluta je nastala 2011. godine, kao (gotovo) identična alternative bitkoinu, zbog čega ima puno potencijala za rast u narednom periodu.

Zcash/Monero – Zachom se sada trguje po cijeni od 557 dolara, dok tržišni limit iznosi 1,6 milijardi dolara. Kada je riječ o moneru, jedna jedinica ove kriptovalute vrijedi 404 dolara, dok njena tržišna kapitalizacija iznosi 6,2 milijarde dolara. Iako su ove dvije kriptovalute jedinice navedene zajedno, one se, sa tehničke strane, razlikuju. Međutim, one su slične po pitanju cilja rješavanja istog problema – anonimnih transakcija. Naime, iako je blokčein prilično transparentan, u smilsu da je svaka transakcija prijavljena i javna, bitkoin protocol ipak omogućava određeni stepen anonimnosti. Ove dvije valute traže da modifikuju ovo pravilo, tako da se obezbijedi anonimnost, uz bezbjedne transakcije, ali bez mogućnosti zloupotrebe – kao što je korišćenje blokčeina za nelegalne akcije kao što su pranje novca i finansiranje terorizma i drugih kriminalnih radnji. Upravo na ovoj ideji leži njihova posebnost koja im garantuje uspješnu budućnost na tržištu kriptovaluta.

IOTA – Prema riječima nekih stručnjaka iz industrije kriptovaluta, IOTA ima jedan od najvećih potencijala za promjenu ljudskog života. Zapravo, ova kriptovaluta može da postane najbrže rastuće tržište u godinama koje su pred nama. Posebnost koju posjeduje ova kriptovaluta je da se koncentriše na same transakcije “Machine-to-Machine”. Naime, njegova glavna svrha je omogućiti plaćanje M2M putem serviranja ekonomije mašine. Ova digitalna valuta je sasvim drugačija od drugih jer se čak i ne zasniva na blokčeinu, već koristi poseban koncept koji se zove petlja.