Bitcoin ispod 8 000 dolara

Valuta

Na valutnim tržištima je tokom protekle nedjelje pažnju skrenuo pad eura na novi dvogodišnji minimum, jer se u petak, kada je potražnja za dolarom porasla zbog preuređenja portfelja na kraju tromesečja, za evuo moralo platiti samo 1.0904 dolara.

Slabost eura (ili snaga dolara) uglavnom je povezana sa neuvjerljivim ekonomskim pokazateljima eurozone (pokazatelj ekonomskog osjećaja, mjeren ESI-om, skliznuo je najniže od februara 2015.), te sa politikom Evropske centralne banke, koja je ovog mjeseca u još veće negativno područje potisnula stopu depozita i najavila da će nastaviti program otkupa obveznica u novembru, izdvajajući 20 milijardi eura mjesečno za ovu “operaciju”.

Nedavno je pogođena i britanska funta. Nakon što su iz vrha Britanske centralne banke stigli nagovještaji o labavijoj monetarnoj politici, britanska valuta skliznula je na 1,22285 dolara.

Nakon što je dugoročno bila stabilna na oko 10 000 američkih dolara, cijena digitalnog novca bitcoin je prošle nedjelje pala više od 20 odsto, a u petak je vrijedila 7,757 dolara.

Nekoliko je razloga za pad: hash stopa (brzo izračunavanje algoritma) je naglo pala, neuspješan debi nove Bakkt platforme za trgovanje kriptovalutama, a pad je ubrzalo pokretanje narudžbi za zaustavljanje gubitaka.

Uprkos tome, cijena bitcoina je i dalje za 120% veća nego na početku godine.