Švajcarski franak na jednoipogodišnjem minimumu

Švajcarski franak je pao na jednoipogodišnji minimum prema euru, pošto su pojedini investitori prodavali švajcarsku valutu

Franak je oslabio za 0,6 procenata na 1,1154 franaka za euro, što je najniži nivo od februara 2016. godine. Švajcarska valuta je na putu da zabeleži najveći dvodnevni pad od aprila ove godine, za više od 1,0 odsto. Franak je takođe oslabio za 0,7 procenata u odnosu na dolar, na 0,958 franaka za dolar. Euro je ojačao za više od 6,0 procenata prema japanskom jenu tokom ovog mjeseca.

Dolar je krenuo nizbrdo u odnosu na korpu glavnih valuta u srijedu, oslabivši na najniži nivo u toku dana nakon objavljivanja saopštenja o monetarnoj politici sa julske sjednice Federalnih rezervi (Fed).

Fed je objavio da će u “relativno skorije vrijeme” početi da sprovodi politiku uravnoteženja bilansa stanja, što predstavlja promjenu u odnosu na prethodno saopštenje da će “ove godine” početi da smanjuje pozicije u obveznicama koje posjeduje.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na šest svjetskih valuta, pao je za 0,35 procenata, na 93,681 poena, krećući se malo iznad 13-mjesečnog minimuma zabilježenog u utorak.

Euro se stabilizovao na 1,1642 dolara.