Milijarderke koje su same stvorile svoje bogatstvo

Kineske preduzetnice opet dominiraju na globalnoj listi milijarderki koje su same stvorile svoje bogatstvo, pa se na tom spisku časopisa Hurun za 2018. godinu, među deset najbogatijih našlo pet Kineskinja

Zhou Qunfei, koja je osnovala kompaniju za proizvodnju ekrana za prenosne računare i pametne telefone, najbogatija je svjetska preduzetnica koja je to postigla sopstvenim naporima, a bogatstvo joj je procijenjeno na 9,8 milijardi dolara. Njena kompanija Lens Technology ima ugovore s nekim od najvećih tehnoloških korporacija, a glavni klijenti su joj Apple i Samsung.

Zhou, koja dolazi iz siromašnog ruralnog kraja, takođe se našla na Forbsovoj listi milijarderki. Forbs je stavio na 16. mesto najbogatijih žena svijeta, ali sve bolje plasirane od nje bogatstvo su stekle nasljedstvom ili udajom, piše BBC.

Ukupno, prema časopisu Hurun, 28 od 50 najbogatijih svjetskih preduzetnica koje su do imetka došle svojim radom dolazi iz Kine.

Zhou je preuzela vodeće mesto od Chen Lihua, čija se kompanija Fu Wah International sa sjedištem u Pekingu bavi obnovom, razvojem i prodajom nekretnina.

Chen, s bogatstvom procijenjenim na 8,1 milijardu dolara, zauzela je treće mjesto, dok se na drugo mjesto probila Wu Yajun iz zapadne Kine, a firma joj se takođe bavi nekretninama.Wu je u posljednjih godinu dana ostvarila zapanjujući rast svog bogatstva od čak 83 posto, na 9,3 milijarde dolara.

Najbogatija preduzetnica izvan Kine je Amerikanka Diane Hendricks, suosnivač ABC Supply sa sjedištem u Viskonsinu, jedne od najvećih distributera krovova i prozora u SAD.

Od novih žena na listi, najveći proboj je ostvarila Nguyen Thi Phuong Thao, izvršna direktorka vijetnamskog avioprevoznika VietJet, a Hurun je njeno bogatstvo procijenio na 2,8 milijardi dolara.

Iz Indije se na listi našla samo jedna žena, čelnica farmaceutskog giganta Biocon Kiran Mazumdar-Shaw.

Primjetan je i velik rast bogatstva pojedinih milijarderki u posljednjih nekoliko godina, a primjera radi, bogatstvo Zhou je skočilo 45 posto u odnosu na 2017. godinu. (Index)