Kako su ultrabogataši za pola godine ostali bez 1,4 biliona dolara

Milioneri

Bogatstvo Elona Muska palo je za skoro 62 milijarde dolara, a bogatstvo Jeffa Bezosa za oko 63 milijarde dolara. Neto vrijednost Marka Zuckerberga smanjena je za više od polovine.

Sve u svemu, 500 najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je 1,4 biliona dolara u prvoj polovini 2022. godine, što je najveći šestomjesečni pad ikada zabilježen za globalne milijardere.

To je oštro odstupanje u odnosu na prethodne dvije godine, kada je bogatstvo ultra-bogataša raslo dok su vlade i centralne banke sprovodile stimulativne mjere zbog pandemije kovida, povećavajući vrijednost svega, od tehnoloških kompanija do kriptovaluta.

S obzirom na to da kreatori politike sada podižu kamatne stope da bi se borili protiv povišene inflacije, neke od najprometnijih akcija, kao i milijarderi koji ih posjeduju, brzo gube. Kompanija Tesla je imala najgori kvartal u posljednja tri mjeseca, dok je Amazon pao najviše od kada je “.com” mjehur pukao.

Iako se gubici gomilaju za najbogatije ljude na svijetu, to je samo skroman korak ka sužavanju nejednakosti u bogatstvu. Musk, Teslin suosnivač, i dalje je najbogatiji čovjek planete sa 208,5 milijardi dolara, dok je Amazonov Bezos drugi sa neto vrijednošću od 129,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Bernard Arnault, najbogatiji Francuz, nalazi se na trećem mjestu sa bogatstvom od 128,7 milijardi dolara, a slijedi ga Bill Gates sa 114,8 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu. Njih četvorica su trenutno jedini čije bogatstvo vrijedi više od 100 milijardi dolara, dok ih je početkom godine bilo 10, uključujući Zuckerberga, koji je sada 17. na listi najbogatijih sa 60 milijardi dolara.

Changpeng Zhao, kripto pionir koji je debitovao na Bloomberg Billionaires Indeksu u januaru sa procijenjenim bogatstvom od 96 milijardi dolara, zabilježio je da se njegovo bogatstvo smanjilo za skoro 80 ​​milijardi dolara ove godine.

“Ipak, klasa milijardera je prikupila toliko bogatstva posljednjih godina da bi velika većina ne samo izdržala najgoru prvu polovinu godine za indeks S&P 500 od sedamdesetih, već vjerovatno traže povoljne cijene”, rekao je Thorne Perkin, predsjednik Papamarkou Wellner Asset Management.

“Često je njihov način razmišljanja suprotan. Mnogi naši klijenti traže druge prilike kada naiđu problemi”, dodao je on.

To se pokazalo tačnim u prvoj polovini godine za neke od najpogođenijih krajeva svjetskog finansijskog tržišta.

Vladimir Potanin, najbogatiji čovjek Rusije sa bogatstvom od 35,2 milijarde dolara, preuzeo je cijelu poziciju Societe Generale SA u Rosbank PJSC ranije ove godine kao posljedica ruskog rata u Ukrajini. Takođe je otkupio udio sankcionisanog ruskog mogula Olega Tinkova u digitalnoj banci za samo djelić onoga što je nekada vredjelo.

Sam Bankman-Fried, izvršni direktor kripto berze FTX, kupio je 7,6 odsto udjela u Robinhood Markets početkom maja nakon što je cijena akcija brokerske kuće zasnovane na aplikaciji pala za 77 odsto u odnosu na njenu inicijalnu javnu ponudu prošlog jula za koju je postojalo veliko interesovanje. Ovaj 30-godišnji milijarder takođe je bio zajmodavac za neke kontroverzne kripto kompanije.

Najveći otkup od svih pripao je Musku, koji je postigao dogovor od 44 milijarde dolara za kupovinu Twittera. On je ponudio da plati 54,20 dolara po akciji. Najbogatiji čovjek na svijetu rekao je prošlog mjeseca u intervjuu za glavnom uredniku Bloomberg vijesti Johnu Micklethwaitu da postoji “nekoliko neriješenih stvari” prije završetka transakcije.

“Postoji granica onoga što mogu da kažem javno. To je donekle osjetljiva stvar”, kazao je on.