Huawei tuži SAD zbog zabrane

  • In Svijet
  • 7. March 2019.
  • 111 Views
Huawei tuži SAD zbog zabrane

Kineska kompanija Huawei saopštila je da podnosi tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog zabrane američkih vlasti da državne službe u toj zemlji i firme koje s njima sarađuju koriste opremu tog tehnološkog giganta.

“Kongres SAD nikada nije bio u stanju da pruži bilo kakve dokaze kojima bi opravdao svoja ograničenja vezano za proizvode Huaweia”, izjavio je Guo Ping, jedan od rotirajućih predsednika kompanije.

Povodom tužbe, Guo je na konferenciji za novinare u Shenzhenu rekao da je Huawei prisiljen da preduzme ove korake.

On je takođe optužio SAD za hakovanje servera Huaweia i krađu emailova.

SAD su ograničile upotrebu uređaaj Huawei i lobirale kod saveznika da izbjegavaju kinesku telekomunikacionu kompaniju.

Tužba je dio nastojanja kompanije u posjlednjih nekoliko mjeseci da ospori tvrdnje da njeni proizvodi predstavljaju bezbjednosni rizik.

Kineska kompanija u privatnom vlasništvu započela je pravnu ofanzivu i aktivniji pristup odnosima sa javnošću tokom protekla dva mjeseca, od kako SAD lobiraju kod svojih saveznika da napuste Huawei, koji gradi petu generaciju mobilne mreže, a kao razlog pominje se kineski zakon iz 2017. godine koji zahtijeva kompanije sarađuju sa nacionalnim obavještajnim službama, zbog čega Amerikanci smatraju da bi podaci korisnika ovih uređaja u toj zemlji mogli biti zloupotrijebljeni.

Preporučujemo vam i sljedeće: