Brexit će koštati Veliku Britaniju čak 200 milijardi funti

Svijet

Gubitak uzrokovan izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije već je dostigla 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi će, prema istraživanju Bloomberg Economicsa, narasti do kraja 2020. godine.

Gledajući privredni rast Brexit će vjerovatno koštati Veliku Britaniju više od 200 milijardi funti, a taj iznos “nulira” ukupno 215 milijardi funti koliko je Velika Britanija uplatila u zajednički budžet Evropske unije u posljednjih 47 godina.

Prema analizi ekonomista Dana Hansona poslovna nesigurnost dovela je do toga da privredni rast Velike Britanije zaostaje za stopama prije glasanja 2016. godine. To znači da je britanska ekonomija 3 posto manja nego što bi mogla biti da se nije glasalo za izlazak iz EU-a.

Velika Britanija iz EU treba izaći 31. januara, a ostvareni godišnji privredni rast već sada je za jedan posto manji nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

“Budući da se Velika Britanija slaže s novim trgovinskim odnosom s EU-om i bori se s izazovom produktivnosti koji je ometao rast nakon finansijske krize, godišnji trošak Brexita vjerovatno će se i dalje povećavati”, iznio je Hanson svoje razmišljanje za Business Insider.