Nijemci u 2016. godini na turistička putovanja potrošili 88 milijardi eura

Uprkos strahu od terorizma, Nijemci su prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi eura na turistička putovanja i odmor

To pokazuju podaci Istraživačkog društva za odmore i putovanja (FUR), predstavljeni na upravo završenom sajmu turizma u Berlinu. Želja za putovanjima i planovi za odmore su i dalje veoma veliki kod Nijemaca. I u ovoj godini čak 69 odsto njih planira odlazak na odmor, svega 12 odsto kaže da neće putovati, a ostali još nisu donijeli odluku.

Terorizam nije uticao toliko na odluku da se putuje, koliko na izbor destinacije. Tako je čak 38 odsto Nijemaca reklo da je taj svjetski problem ukalkulisalo u svoje turističke ciljeve, pa je tako prošle godine Tursku posjetilo 23 odsto Nijemaca manje nego 2015. godine, a sjevernu Afriku čak 29 odsto manje. Čak je i interesovanje Nijemaca za ljetovanje u Francuskoj bilo znatno manje.

Nijemci, izgleda, ponovo otkrivaju ljepote svoje zemlje, ali i susjednih i drugih evropskih zemalja, pa su tako Njemačka, Austrija, Španija i Grčka ”profitirale” od straha od terorizma.

Njemačka je 2016. godine bila najomiljeniji turistički cilj svojih državljana – čak 30 odsto njih je svoje odmore kratke i duže od pet dana provodilo upravo u domovini, a posebno je omiljena bivša istočno-njemačka pokrajina Meklenburg – Prednja Pomeranija, smještena na obalama Baltika i granici prema Poljskoj.

Španija je i dalje najomiljenija inostrana turistička destinacija Nijemaca – prošle godine je tamo 14,8 odsto njih provodilo svoje odmore, nešto više nego 2015. godine. Za Španijom slijedi Italija sa nepromjenjenih 8,2 odsto, zatim Turska sa 5,6 odsto, Austrija 4,6 odsto i Grčka u kojoj se lane odmaralo 3,5 odsto Nijemaca.

Nijemci, međutim, ne putuju rado samo u Španiju, Italiju, Grčku, Austriju i druge evropske zemlje, već često i na najudaljenija, najzabitija i najopasnija mjesta i to sa sobom nosi određene rizike.