Prijeti kolaps penzijskog sistema: Broj penzionera sve bliži broju zaposlenih

BiH

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini ubrzo se približava ukupnom broju zaposlenih pa entitetskim penzijskimm sistemima prijeti kolaps ukoliko s takav trend nastavi, objavio je Avaz prenoseći posljednje dostupne statističke pokazatelje.

Penzioneri u BiH primanja ostvaruju iz fondova za koje su nadležni entiteti a iz Federacije BiH i Republike Srpske stigli su pokazatelji kako je ukupni broj osoba kojima isplaćuju penzije u proteklih pet godina povećan za 50 hiljada. U Federaciji BiH je u aprilu registrirano oko 417 hiljada penzionera, što je za oko 34 hiljade više nego prije pet godina, dok u Republici Srpskoj penzije prima oko 263 hiljade penzionera što je povećanje za oko 16 hiljada u odnosu na april 2014. godine.

U oba entiteta zaposlenih iz čijih se doprinosa i osiguravaju penzije je oko 860 hiljada. Iz Fonda penzijskog osiguranja Federacije BiH upozorili su kako je stanje kod njih zabrinjavajuće i lošije od službene statistike jer se u zaposlene ubrajaju hiljade uposlenika u državnoj administraciji i javnim tvrtkama koji se vode kao „višak“ i koji ne stvaraju novu vrijednost nego su „zbrinuti“ kroz zapošljavanje na nepotrebnim i izmišljenim poslovima.

Kako piše Avaz, BiH trenutno nema rješenje za problem naglog povećanja penzionera i omjera u odnosu na zaposlene jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u evropske zemlje.

Zbog tog negativnog trenda, ali i ogromnih dugovanja po osnovu uplata doprinosa u čemu prednjače državna poduzeća, stručnjaci predviđaju i totalni kolaps penzijskog sistema već za 10 godina pa i moguće obustavljanje isplata penzija.

Stručnjaci sugerišu kako je i za BiH jedno rješenje za ovakvo stanje podizanje dobne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 godina.