Konzum zatvara 48 prodavnica u BiH

BiH

Konzum u BiH, u procesu restruktuiranja, namjerava zatvoriti 48 malih prodavnica koje su nerentabilne

Radi se o malim prodavnicama u kojima radi do pet zaposlenih.

„Još uvijek nije poznato o kolikom se broju zaposlenih radi, koji bi mogli ostati bez posla. U Konzumu postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, sa kojom bi nadležni u Konzumu uskoro mogli izaći u javnost, je da zaposlene iz tih prodavnica “ponude” svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovinskim lancima“, kazali su za Faktor.ba izvori bliski Vladi FBiH.

Nakon sastanka sa bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak je najavio da će firme kćerke u BiH zatvarati prodavnice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi.

S tim u vezi je dodao kako je zatvoren prodajni objekat Velproa u Čitluku, ne govoreći da li su radnici otpušteni i ako jesu, koliko ih je.

„Kako sam uspio saznati, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekat preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve zvanične informacije, jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika Agrokora sa domaćim firmama. Recimo, niko me nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao sa bh. kompanijama. Ne zna zašto domaćim firmama nije stalo da i Komora BiH bude prisutna na tim sastancima“, rekao je potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović.

„Sve što znamo o Velprou znamo iz medija, jer ta firma ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika Velproa u odnosu na ostala radnička udruženja. Što se tiče Konzuma, nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavnica, uputili smo pismo upravi ove firme kojim tražimo da nam se dostave informacije o broju prodavnica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla“, rekla je Beširović.

Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika Agrokora u BiH sa domaćim firmama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 miliona KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 miliona maraka.