Aerodrom Tuzla donosi nove letove i nova radna mjesta

Sa piste Međunarodnog aerodroma Tuzla u martu 2017. godine zvanično će poletjeti novi Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta. Investicija će koštati 98 miliona maraka

Pored uspostave novih linija sa tuzlanskog aerodroma biće omogućeno i dodatno zapošljavanje 36 osoba. U protekloj godini Tuzlanski aerodrom opslužio je više od 311.000 putnika koji su putovali na 12 evropskih destinacija. Trenutno zapošljava 148 osoba, uglavnom mladih ljudi .

Idejno rješenje za proširenje i rekonstrukciju terminala je napravljeno, a investicija košta pet miliona maraka. Pola sredstava će se kreditno zadužiti aerodrom, a pola budžeti kantonalne i federalne vlade.

– Međunarodni aerodrom Tuzla u očima Vlade FBiH i Vlade TK je infrastruktrualni dio ove države i očekujemo neke benefite i subvencije kako bi se ta sredstva mogla finansirati u kapitalna sredstva na Međunarodnoma erodromu Tuzla – rekao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Trenutno se iz Tuzle može letjeti u Njemačku, Švedsku, Danska, Holandija, Englesku. Potpisivanjem novog ugovora sa Wizz Airom otvoriće se četiri nove linije, a to su Keln, Bratislavu, Ninberg i Fridrihšafen.

Po planu za 2017. godinu, očekuje se da se preveze 450.000 putnika, što je za 150.000 više nego prošle godine. Tuzlanski aerodrom dostigao 23 posto od ukupno preveznih putnika u BiH.

Formula za uspjeh prema riječima Karasalihovića je jednostavna: “Povoljan položaj, adekvatna usluga i cijene. Tuzla nije samo onako odabrana. Položaj aerodroma je područje kojem gravitira milion-dva stanovnika.