Sve je više američkih studenata gladno ili na ulici

Svijet

Sve veći broj američkih studenata muku muči s gladi ili beskućništvom, pokazala je nova studija neprofitne organizacije Hope Center for College, Community and Justice, a prenosi Business Insider.

Njihovo je istraživanje uključilo više od 167 hiljada studenata na 101 dvogodišnjem programu državnih fakulteta (eng. community college) te na 68 četverogodišnjih programa na univerzitetima i fakultetima.

Zabrinjavajuć je podatak da je gotovo polovina učesnika istraživanja izjavila kako je u razdoblju od mjesec dana prije anketiranja barem jednom iskusila „neizvjesnost hoće li sebi moći da kupi nutritivno zadovoljavajuću hranu, odnosno hoće li ju moći da nabavi na društveno prihvatljiv način”. Otprilike 50 posto studenata dvogodišnjih programa i oko 44 posto onih na četverogodišnjim studijima u anketi ja izjavilo da se boje hoće li ostati bez hrane prije negoli si mogu priuštiti da kupe nove namirnice. U obije grupe studenata 30 posto njih nije jelo kada su bili gladni jer si to nisu mogli priuštiti.

Stambeno pitanje je takođe gorući problem. Čak 18 posto mladih na dvogodišnjim programima i 14 posto onih na četverogodišnjim studijima izjavilo je da su beskućnici. Neki su naveli kako žive kod rođaka ili prijatelja ili pak spavaju po tuđim kaučima (tzv. couch surfing), dok su drugi izričito naveli kako žive vani, u skloništu ili po kampovima, prenosi Jutarnji.hr.

Sve ovo, piše Business Insider, posljedica je sve većih troškova studiranja. Naime, školarina se od 1980-ih godina više nego udvostručila, a rezultat toga je rekordno visok studentski dug. Prema Student Loan Herou, online platformi koja pruža podršku pri organizovanju i otplati studentskih kredita, ukupni studentski dug u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 1,5 biliona dolara, dok je prosječno dugovanje po diplomiranom studentu u 2018. godini iznosilo 29.800 dolara.