Hakerski napad na offshore kompaniju: Superbogataši strepe od objave finansijskih detalja

Svijet

Finansijski detalji nekih od najbogatijih ljudi na svijetu mogli bi procurjeti u javnost nakon što je Appleby, offshore pravna kancelarija doživjela cyber napad koji je ugrozio sigurnost podataka, javlja AFP

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i povezani mediji iznijeli su optužbe protiv kompanije i njenih klijenata, a najavili su i da će u narednim danima u javnost pustiti otkrivene dokaze.

U nedavnom saopštenju koje je izdala kompanija Appleby stoji da su 2016. doživjeli cyber napad koji je ugrozio sigurnosne podatke, međutim nisu naveli nikakve detalje, osim da su razočarani prijetnjama medija koji će objaviti materijale, te upozoravaju da je to direktan čin povrede osobnih podataka.

“Temeljno smo istražili navode i zadovoljni smo jer nisu otkriveni dokazi zlodjela, kako od strane nas, tako i od strane naših klijenata. Demantovaćemo sve argumente koji tvrde suprotno, te nam je drago što ćemo u potpunosti sarađivati u istraživanju incidenta od strane nadležnih tijela”, stoji u saopštenju.

Nakon objave 11.5 miliona digitalnih zapisa advokatske kamcelarije Mossack Fonesca, otkriveno je koliko svjetskih bogataša koristi offshore kompanije za čuvanje imovine, što je u ove godine dovelo do otvaranja 150 istraga u 79 zemalja.