Italija: Firme sa sjedištem van zemlje neće dobiti pomoć

Svijet

Pomoć se odnosi na mjere za ublažavanje štete ili gubitaka izazvanih blokadom zbog pandemije koronavirusa.

Time je okončana rasprava o tome ko ima pravo na državnu pomoć koja je, prema izvještavanju italijanskih medija, „zapalila“ i političare i javno mnjenje.

Ovakvu odluku još ranije donijele su Danska i Francuska.

Prema pisanju italijanske štampe, radi se o veoma važnoj odluci koja potencijalno može uticati na oporavak brojnih preduzeća.

Jedna od njih je italijansko-američka firma Fijat-Krajsler (FCA), koja ima sjedište u Holandiji, ali i brojne fabrike u Italiji i zapošljava direktno oko 55.000 radnika.

FCA je tražila državni kredit od 6,3 milijarde evra i prema pisanju medija upravo činjenica da se radi o mješovitoj firmi koja ima sjedište u drugoj državi, postavilo je u fokus pažnje javnosti i političara, da traži pomoć italijanske države.

Andrea Orlando, član demokratske partije u Italiji, izjavio je da „kompanija koja aplicira za kredit koji garantuje italijanska država treba da vrati sjedište u Italiju“.

Kako izvještavaju mediji, na jednoj strani su se našli lider desničarske Lige Mateo Salvini i lider partije levog centra „Italija viva“ Mateo Renzi, za koje je presudno da se omogući nastavak proizvodnje u fabrikama FCA u Italiji.

Ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri je rekao da će od kompanije FCA tražiti dodatne garancije da će pomoć biti iskorišćena za onaj dio kompanije koji funkcioniše u Italiji.