SAD razmatra otpuštanje do 180 miliona barela nafte iz rezervi; cijene oštro pale

Svijet

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra puštanje u promet do 180 miliona barela nafte iz Strateških naftnih rezervi (SRP) tokom nekoliko mjeseci, uslijed nastojanja Bijele kuće da snizi cijene goriva.

To bi bio treći put da su Sjedinjene Države iskoristile svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, ali i najveće otpuštanje nafte u gotovo 50-godišnjoj istoriji SPR-a, piše Reuters, pozivajući se na tri američka izvora.

Dosadašnja puštanja u promet nafte nisu uspjela sniziti cijene jer je svjetska potražnja gotovo dostigla nivo prije pandemije, dok je globalno došlo do pooštrenih uslova na strani ponude.

Naime, cijene nafte su počele rasti krajem februara s napadom Rusije na Ukrajinu, na što su Sjedinjene Države i zapadni saveznici odgovorili sankcijama Rusiji, koja je drugi najveći izvoznik sirove nafte u svijetu.

Cijena referentne Brent nafte skočila je ranije ovog mjeseca na oko 139 dolara po barelu, najviše od 2008. godine, a bila je blizu 110 dolara po barelu u azijskom trgovanju u četvrtak.

Predsjednik Joe u četvrtak će predstaviti planove svoje administracije, saopštila je Bijela kuća, koja nije komentarisala plan puštanja nafte.

Strateške naftne rezerve (SRP) trenutno raspolažu s 568,3 miliona barela nafte, što je najniža količina od maja 2002., piše Reuters pozivajući se na podatke američkog ministarstva energetike.

Nakon tih vijesti, jutros su na azijskim tržištima cijene nafte oštro pale. Cijena barela na londonskom tržištu pala je 3,9 posto, na 109 dolara, a na američkom 4,6 posto, na 102,85 dolara.