Preinačeni Euribor dobio regulatorno odobrenje

Eurozona

Belgijsko tijelo za finansijske usluge i tržišta (FSMA) 2. jula 2019. godine odobrilo je EMMI (European Money Markets Institute) kao upravitelja EURIBOR-a u skladu s benchmark regulativom (BMR), nakon pozitivnog savjeta supervizorskog kolegija EURIBOR-a.

EURIBOR se sada smatra kompatibilnim s BMR-om i dodan je u registar referentnih vrijednosti ESMA-e. To znači da će subjekti pod nadzorom Evropske unije (EU) moći koristiti EURIBOR i nakon završetka primjenjivog BMR prijelaznog razdoblja.

Što se tiče EONIA-e, EMMI se namjerava prijaviti FSMA-i za odobrenje EONIA-e (prekonoćna stopa) u septembru 2019. godine, a FSMA će donijeti odluku o njezinom odobrenju u sljedećim mjesecima.

Za preinačene verzije referentnih vrijednosti kamatnih stopa Euribor i Eonia zatraženo je regulatorno zeleno svjetlo kako bi se pomoglo eurozoni da sustigne reforme usmjerene na izbjegavanje ponavljanja globalnih skandala o namještanju kamatnih stopa.

Eonia i Euribor dva su glavna mjerila kamatnih stopa na novčanom tržištu denominiranih u eurima i naširoko se koriste kao referenca za određivanje cijena stambenih kredita, kreditnih kartica i drugih proizvoda.