Oko 10 odsto domaćinstava posjeduje kripto imovinu

Eurozona

Oko 10 odsto domaćinstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Evropske centralne banke (ECB) posjeduje kripto imovinu, a kod većine je ona vrijedna manje od 5.000 eura.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard izjavila je u nedjelju da je vrijednost kriptovaluta nula.

Udio domaćinstava u eurozoni koja posjeduju kriptovalute ili ostalu kripto imovinu, ECB je utvrdila na osnovu ankete sprovedene u šest zemalja: Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj. Ona je otkrila da jedno od deset domaćinstava posjeduje ovakvu imovinu.

Većina njih je ima manje od 5.000 eura, ali unutar ove grupe većina investitora ima manje od 1.000 eura te imovine. S druge strane, oko šest odsto vlasnika ima kripto imovinu u vrijednosti iznad 30.000 eura, objavio je ECB na svojoj stranici.

Banka napominje da je veća vjerojatnoća da će domaćinstva s višim prihodima posjedovati kripto imovinu, te će domaćinstva s najnižim prihodima vjerojatnije ulagati u tu imovinu od onih sa srednjim prihodima. U kripto imovinu najčešće ulažu mladi, odrasli muškarci i visokoobrazovani ljudi, a u finansijskoj pismenosti vlasnici kriptovaluta najčešće su među najpismenijima – ali i najmanje pismenima.

ECB je primijetio da velika volatilnost vrijednosti kriptovaluta posljednjih mjeseci nije dovela do velikih previranja na tržištu ili kolapsa bilo koje finansijske institucije. Ipak, rizici u tom pravcu rastu, pri čemu banka ističe sve veću izloženost finansijskih institucija ovoj imovini.

„Ako se trend sadašnjeg rasta i integracije tržišta nastavi, kripto imovina će predstavljati rizik za finansijsku stabilnost. Biće važno zatvoriti regulatorne rupe i rupe u podacima u ekosistemu kripto imovine“, rekli su stručnjaci ECB.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard rekla je u Nizozemskoj u nedjelju da je vrijednost kripto imovine nula, te pozvala potencijalne investitore da ne slijede taj „pravac“.

Vrijednost kripto tržišta dosegla je 2.500 milijardi eura na kraju 2021, a uprkos nedavnom padu, tržište je i dalje sedam puta veće nego što je bilo početkom 2020, napominje ECB.