Eurozona bi naprijed, ali evo šta najviše koči

Eurozona

MMF je saopštio da je oporavak eurozone sveobuhvatan i da dobija na snazi, ali da niska inflacija, krhke banke i Bregzit još uvijek predstavljaju značajne rizike

Oporavak se učvršćuje, uz obnavljanje privrednog rasta i otvaranje radnih mjesta u mnogim zemljama koje su prošle kroz ozbiljnu krizu“, navodi se u godišnjem izvještaju Izvršnog odbora MMF-a o 19-članoj eurozoni, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, nije sve tako ružičasto, pošto su poboljšane perspektive, kratkoročno gledano, „pomračene značajnim rizicima“, upozorio je Fond.

To zahtjeva „odlučne akcije“ vlada, kao i sprovođenje strogih reformi, a u izvjesnim slučajevima i dodatnu državnu potrošnju na projekte namijenjene podizanju rasta i investicija.

S obzirom na aktuelne izazove, monetarna politika Evropske centralne banke bi „trebalo da ostane prilagođiva, sve dok ne dođe do održivog rasta inflacije“ ka cilju ECB od nešto ispod 2,0 odsto, poručuje MMF.

Fond je, takođe, primijetio da je bazna inflacija u eurozoni na „tvrdoglavo niskom nivou“, zbog usporenog rasta plata i visoke nezaposlenosti u nekim zemljama.

MMF je potvrdio da očekuje solidan rast eurozone od 1,9 odsto u 2017. godini, ali da će on usporiti na 1,7 odsto u 2018. godini.