Poreski raj u panici zbog zahtjeva za većom javnošću podataka

Svijet

Britanska Djevičanska Ostrva (BVI) su jedan od najpopularnijih „poreskih rajeva“, sa 400.000 registrovanih kompanija vrijednih 1,5 hiljada milijardi američkih dolara, i snažno se bore protiv zahtjeva da postanu transparentni, piše Blumberg.

Kako javlja ovaj medij, na ulicama Roud Tauna, glavnog grada BVI, ne vidi se bogatstvo. Kokoške se šetaju po ulicama a advokatske firme koje se bave registrovanjem hiljada ofšor kompanija nalaze se u skromnim zgradama pored drvenih kuća.

Istovremeno, čitava ostrva u arhipelagu u vlasništvu su stranih bogataša – vlasnik Virdžina Ričard Brenson i suosnivač Gugla Lari Pejdž obojica imaju po jedno.

Međutim lokalno stanovništvo je snažno protiv toga da se uvede transparentan registar kompanija, sa ciljem da se smanje zloupotrebe sistema koji bogatim pojedincima omogućava da izbjegnu plaćanje poreza ili sakriju poreklo novca.

Poreski rajevi su izašli na posebno loš glas nakon afera „Panamski papiri“ i „Rajski papiri“, koje je razotkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji sa njemačkim Zidojče cajtungom.

Međutim mnogi lokalci poriču da je njihova država poreski raj i insistiraju da bi Britanska Devičanska Ostrva bila mnogo siromašnija bez svoje industrije finansijskih usluga, piše Blumberg.

Ovaj sektor je odgovoran za 62 odsto od 372 miliona dolara prihoda koji su se slili u državni budžet, a taj broj će vjerovatno opasti ako Ostrva budu morala da uvedu javni registar kompanija, navodi ovaj medij.

Kao najveća prijetnja smatra se zakon koji je donijela Velika Britanija, po kom Britanske prekomorske teritorije moraju da stvore javne registre do 2020.

Ovo je izazvalo revolt stanovnika Britanskih Djevičanskih Ostrva koji, iako su državljani Velike Britanije, ne mogu da glasaju na britanskim izborima ako nemaju prebivalište u Britaniji.

Prošle godine u maju više od 1.000 ljudi protestovalo je u Roud Taunu, noseći transparente „Nećemo imperijalističke zakone“ i „Okončajte kolonijalnu vlast“. Tadašnji zamjenik premijera BVI proglasio je „otvoreni rat“ protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

MMF procjenjuje da države širom svijeta gube oko 600 milijardi nenaplaćenog poreza godišnje zbog prakse korporacija da izbjegavaju porez preko poreskih rajeva.