Kinezi napravili bum u proizvodnji solarnih panela, Amerikanci zabrinuti

Svijet

Jeftini solarni paneli uvezeni iz Kine i drugih zemalja doveli su do buma u američkoj solarnoj industriji

Njihovo instaliranje na krovovima i drugim površinama poraslo je 10 puta od 2011. godine. Međutim, dva američka proizvođača solarne energije kažu da je poplava uvoza jednog dovela do bankrota a drugog prisilila da otpusti tri četvrtine radne snage, izvještava agencija AP.

Komisija za međunarodnu trgovinu danas treba da odluči da li uvoz, prije svega iz Azije, nanosi “ozbiljne štete” kompanijama. Ako je tako, Komisija će ove jeseni dati preporuku o tome da li administracija predsjednika Donalda Trampa treba da uvede carine koje bi mogle da udvostruče cenu solarnih panela iz inostranstva.

Predsjednik Tramp nije uspostavio bliske odnose sa solarnom industrijom kakve ima sa industrijom uglja i drugih fosilnih goriva, ali se smatra da je sklon uvođenju carina na uvoz solarnih panela zbog njegove filozofije “Amerika na prvom mjestu”. Portparol Bijele kuće je odbio komentar za AP u četvrtak.

“Jednostavno rečeno, američka industrija ne može da preživi pod trenutnim tržišnim uslovima”, napisao je u peticiji dostavljenoj Komisiji advokat kompanije Saniva (Suniva) sa sjedištem u Džordžiji. Saniva je slučaj pred Komisijom pokrenula sa kompanijom SolarVorld Amerikas iz Oregona.

Međutim, guverneri četiri države – Nevade, Kolorada, Masačusetsa i Sjeverne Karoline, protive se uvođenju carina, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi industriju. Oni su se pozvali na studiju koja pokazuje da bi carina mogla da dovede do pada solarnih instalacija za više od 50 procenata u dvije godine, što bi zadalo veliki udarac ovim državama koje ulažu napore za što veće korišćenje obnovljive energiju koja ne utiče na klimatske promjene.

“Tražena carina bi mogla da nanese katastrofalan udarac solarnoj industriji u našim državama i da dovede do gubitka radnih mjesta bez presedana, uz visoku cijenu koju bi platile naše ekonomije”, napisala su dva republikanca i dva demokrata u pismu Komisiji za trgovinu.

Ukoliko se utvrdi da uvoz solarnih panela nanosi štetu domaćim proizvođačima, Komisija za trgovinu će imati rok do sredine novembra da preporuči pravni lijek predsjedniku, a konačna odluka o carinama bi mogla da se očekuje u januaru.