Rumunija i Bugarska rekorderi po zaposlenosti žena u IT sektoru

Na Rumuniju i Bugarsku još  uvijek  se gleda kao zaostale države bez perspektive, ali u stvarnosti su obje itekako napredovale na području informatičkih tehnologija i uz to ne čine nikakve razlike kad se radi o developerima. Naime, te su države rekorderi po pitanju udjela zaposlenih žena u IT sektoru

Konkretno, Bugarska ima 27,7 posto zaposlenih žena, a Rumunija njih 27,2 posto. Prosjek Europske unije iznosi 16,1 posto, što jasno pokazuje koliko su Bugarska i Rumunija iznad njega.

Možda se nekome svi ovi podaci čine nebitnima, što bi i trebali biti u nekom idealnom svijetu gdje rezultati govore o radniku, a ne pol, boja kože, seksualnost i nacionalnost. Ipak, praksa je trenutno nešto drugačija i IT se smatra uveliko muškom branšom.

Zašto u ove dvije države po pitanju udjela žena u IT-u slučaj nije isti kao kod drugih? Zato što se u samom startu kao kriterij postavilo znanje, sposobnosti i sve ostalo potrebno da bi se obavio posao. Rumunija i Bugarska su prije više od deset godina napravile konkretan plan razvoja na IT području i ulagale su u obrazovanje, što se posljednjih godina vraća.

Naravno, sve prednosti uspjeha u IT-u, a pod time se misli na uslove studiranja, stipendije i odlično plaćen posao, bili su motivacija svima u Rumuniji i Bugarskoj.

Dakle, sve se može kad se hoće i to nije floskula. Takođe, u interesu kompletnog društva trebalo bi biti nagrađivati najbolje i oslanjati se na njih, a ne postavljati neke nepotrebne i sputavajuće granice koje ne omogućavaju izvlačenje maksimuma.