EU ograničava nivo deficita i javnog duga

Svijet

Ministri finansija Evropske unije podržali su u subotu pojednostavljenje fiskalnih pravila Unije koja će ih učiniti transparentnijim i predvidljivijim.

Međutim, potrebno je još mnogo da bi se dogovorili oko tih promjena, kazao je jedan viši zvaničnik Evropske komisije a prenio Rojters.

Potpredsjednik Komisije za euro, Valdis Dombrovskis, rekao je nakon sastanka ministara finansija u Helsinkiju da je u načelu prihvaćena ideja koju je iznio nezavisni Evropski fiskalni odbor (EFB) da se fokusiraju na pravila o dugu i državnoj potrošnji.

“To je svakako opcija koju treba razmotriti i bila je relativno dobro prihvaćena”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare nakon neforalnih razgovora u Helsinkiju. “Mnoge države članice govore u prilog uprošćavanju pravila kako bi se povećala transparentnost i predvidljivost”, rekao je.

Fokusiranje na javni dug i državnu potrošnju naglasilo bi lako provjerljive parametre nad kojima ministartva finansija imaju kontrolu. Fokus sadašnjih pravila je na strukturnom deficitu – vještački izračunatom parametru koji se često revidira i na koji ministri finansija nemaju uticaja.

Prvi put formulisana 1997, pravila EU, zvana Pakt o rastu i stabilnosti, ograničavaju pozajmljivanje u ekonomskom bloku zemljama koje koriste euro kao valutu, ali članicama ostavlja kontrolu nad državnim dugom i deficitom.

Nakon modifikacija 2005, 2011. i 2013, pravila su postala toliko kompleksna da je Komisija svake godine objavljivala priručnik od slkoro 100 stranica da objasni kako sve to funkcioniše, zajedno sa mnogim izuzecima i izuzimanjima.

Ključlna dva elementa pravila su limit budžetskog deficita od tri odsto BDP-a i maksimalan nivo javnog duga od 60 odsto.