Njemačka industrijska proizvodnja naglo pala u martu

Svijet

Njemačka industrijska proizvodnja naglo je pala u martu, izvijestila je statistička agencija, istakavši oštar pad u automobilskom i građevinskom sektoru.

Proizvodnja je u martu smanjena za 3,4 posto u odnosu na februar kada je po revidiranom podatku porasla za 2,1 posto, pokazali su podaci Destatisa.

„Nakon dobrog rasta industrijske proizvodnje početkom godine, mart je donio neočekivano oštar pad”, saopćilo je ministarstvo privrede.

Proizvodnja motornih vozila i automobilskih dijelova smanjena je za 6,5 posto, a proizvodnja strojeva i opreme za 3,4 posto.

Destatis je izdvojio i 4,6-postotni pad u građevinarstvu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca proizvodnja je bila veća za 2,5 posto nego u zadnjem tromjesečju 2022., izvijestio je statistički ured.

Podaci o novim narudžbama umartu signaliziraju da industriju čeka teško razdoblje, sudeći po 10,7-postotnom padu potražnje u martu u odnosu na prethodni mjesec, najvećem od pandemijske 2020. godine.

U automobilskom sektoru nove narudžbe potonule su u martu za 12,2 posto u odnosu na februar, a u sektoru proizvodnje strojeva za 5,9 posto.

“Njemačka proizvodnja sve više osjeća posljedice podizanja kamatnih stopa u svijetu, koje sve više koče ekonomiju”, primjećuje ekonomist Commerzbanka Ralph Solveen.

Hina