Evropski bum: Zarada od prodaje fintecha 83 milijarde eura od 2013.

Banke

Banke izazivači poput Monzo ili Revolut možda nemaju trenutne planove za rasprodaje, ali njihovi evropski sljedbenici, fintech startupi, pokazali su da postoji novac koji čeka na njih.

Prodaja evropskih fintecha putem inicijalne javne ponude, trgovačke prodaje ili privatnog kapitala povukla je 83 milijarde eura u posljednjih šest godina, navodi se u novom izvještaju Dealroom.co i Finch Capital. To je dvostruko više od sljedeće najveće kategorije, poslovnog softvera.

Brojka ističe razmjere mogućnosti za ulagače u evropski fintech i rastuću zrelost tržišta. Neki od najvećih poslova bili su flotacija holandske platne kompanije Adyen u iznosu od 7,1 milijardu eura i prodaja švedskog start-upa iZettle-a Paypalu za 2,2 milijarde dolara prošle godine.

Finansiranje Fintecha u prošloj godini doživjelo je procvat jer su ukupne investicije u startupe dostigle nove rekorde u 2019. Samo u trećem tromjesečju evropski startap-i prikupili su 8,7 milijardi eura rizičnog kapitala.

Fintech industrija je samo prošlog mjeseca prikupila oko 352 miliona eura, uglavnom koncentrisana na krugove 10+miliona i uglavnom od lokalnih kompanija s rizičnim kapitalom. Banke izazivači su prikupile 2,4 milijarde eura, vođene julskom dokapitalizacijom N26.