Britanska vlada prodaje Zelenu banku za 2,7 mlrd eura

Velika Britanija prodaje Zelenu investicionu banku (ZIB), koju je država formirala za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine, australskoj kompaniji za finansijske usluge, Mekvori Grupi, za 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi eura), saopštila je danas vlada u Londonu

Prema sporazumu, Mekvori je obećao da će uložiti najmanje tri milijarde funti novih sredstava u britansku zelenu privredu u naredne tri godine.

Vlada, jedini akcionar ZIB-a, pokrenula je proces za privatizaciju te finansijske institucije prošle godine.

– Zelena investiciona banka je bila vrlo uspješna u privlačenju privatnog kapitala u zelenu ekonomiju Velike Britanije, rekao je Nik Hard, ministar za klimatske promjene i industriju, dodavši da sada ima smisla da se ona prebaci u privatni sektor, gdje će biti oslobođena limita koji se podrazumijevaju za državno vlasništvo.

Dejvid Fas iz grupe Mekvori izjavio je da će sporazum „otvoriti dalje mogućnosti za ulaganja u projekte sa malim nivoom ugljenika kako u Velikoj Britaniji, tako i šire”.

GIB je osnovana 2012. godine radi privlačenja privatnih investicija i dosad je pomogla finansiranje oko 100 zelenih projekata sa ukupnim kapitalnim izdacima od oko 3,4 milijarde funti, uključujući i više od jedne milijarde funti u velike infrastrukturne projekte.

Fond je investirao u šest priobalnih vetroelektrana i novo energetsko postrojenje na bazi otpada u Sjevernom Velsu.

Sporazum od 2,3 milijarde funti obuhvata finansijsku transakciju od 1,7 milijardi funti i preuzimanje obaveza u iznosu od 600 miliona funti za postojeće projekte. (Frans press)