Najavljena prodaja svih grčkih banaka u Srbiji

Sve grčke banke u Srbiji su na prodaju – “Vojvođanska banka” (NBG), “Pireus banka”, “Eurobanka” i “Alfa banka”, kaže bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić

Jelašić je sada u Grčkoj član “Hellenic Financial Stability Fund”. Sa interesovanjem je rekao da prati kako ide prodaja ove četiri banke.

– Prodaja “Alfa banke” je definitivno pri kraju. Mi tamo kao “Hellenic Financial Stability Fund” imamo manji udio. Za nas je važnije šta će biti sa prodajom NBG, gdje imamo 40 odsto vlasništva i Pireus banke – rekao je Jelašić. Naglasio je da je taj novac i te kako potreban ne samo Fondu, nego i grčkim poreskim obveznicima, koji su u “Hellenic” uložili oko 35 milijardi eura.

Jelašić je sada uključen u davanje licenci grčkim bankama, između ostalog i u Srbiji, a kao član nadzornog odbora koji ima 40 odsto vlasništva u “Nacionalnoj banci Grčke” i 20 odsto u “Pireus banci”, učestvuje u prodaji svih tih banaka, ne samo u Bugarskoj i Rumuniji, već i u Srbiji.

Ovakva pozicija Grčke nije čudna, budući da je dio programa Evropske komisije za restrukturiranje četiri najveće grčke banke, osim prikupljanja kapitala i smanjivanje prisustva u inostranstvu.

Tako je “Eurobanka” posljednjih dana 2016. godine prodala svoju “Univerzal banku” u Ukrajini. Prije toga je “Alfa banka” prodala mrežu filijala u Bugarskoj, a “Eurobanka” je prodala banke u Poljskoj i Turskoj.

Iako je na tržištu dinamično, cijena banaka je izuzetno niska. Za većinu poslova u kojima privatna banka prodaje poslovanje drugoj privatnoj banci informacije o visini transakcije se ne objavljuju, ali koliko se vrednuju banke u Srbiji može se naslutiti iz kupoprodaja banaka koje su se kotirale na berzi.