Supružnici Login šestu godinu za redom najbogatiji slovenci

Milioneri

Već šesti put zaredom listu najbogatijih Slovenaca predvode supružnici Iza i Samo Login, osnivači kompanije Outfit7, aplikacije za mobilnu zabavu. Njihova imovina procjenjuje se na 689 miliona eura; koliko i prošle godine.

Oni su se specijalizovali za razvoj mobilnih aplikacija, a svakako najpoznatija je My talking Tom koja je imala preko milijardu preuzimanja; mačak koji priča, ponavlja rečenice, duhovito reaguje na dodir, pere zube i na razne načine zabavlja korisnika, lansiran u julu 2010, postao je globalni hit. U januaru 2017. kompanija je prodata za milijardu dolara kineskom holdingu United Luck Group.

Sandi Češko i njegova partnerka Livija Dolanc, koji su nedavno prodali svoj udio u kompaniji Studio Moderna, poznatoj po dušecima Dormeo i plasiranju robe putem teleprodaje, na drugom su mjestu. Imovina im se procjenjuje na 296 miliona eura, što je 11 odsto manje nego godinu ranije.

Deset najbogatijih zaokružuju Marko Pistotnik (210 miliona eura), porodica Lah (169), Joc Pečečnik (155), Igor Akrapovič (135), Tatjana i Albin Doberšek (126), Damian Merlak (124), Franc Frelih (112), Dari i Vesni Južni (111 miliona eura).

Najveći skok za 150 odsto, ili 60 miliona na 98,8 miliona eura, drugi put zaredom uspio je da napravi Boštjan Bandelj, osnivač brzorastuće firme za trgovanje emisijama Belektron.

U ukupnoj vrijednosti imovine sto najbogatijih Slovenaca četvrtinu čine sredstva dobijena nakon prodaje preduzeća u kojima su bili (su)vlasnici.

Većina preduzetnika s ove liste, zbog boljeg poslovnog okruženja, imaju firme u inostranstvu: na Kipru, u Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, ali posluju i u Sloveniji. Rijetki su među važnijim poslodavcima koji zapošljavaju veći broj ljudi. Gledajući po sektorima, trgovina je najzastupljenija u posljednje četiri godine.

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca procjenjuje se na 5,6 milijardi eura, što je dva odsto manje nego lani. Prag skale je takođe niži: imovina 100-tog najbogatijeg Slovenaca ove godine iznosi 22,2 miliona eura.