Ovo je najbogatiji čovjek ikad

Milioneri

Bogatstvo vlasnika Amazona Džefa Bezosa ove godine je premašilo 100 milijardi dolara, čime je on postao najbogatija osoba na planeti, prestigavši vlasnika Majkrosofta Bila Gejtsa

Iako se radi o ogromnom bogatstvu, analitičari su saglasni da ono nije ni blizu osobe koja se smatra najbogatijom u istoriji čovječanstva.

Riječ je o Musi Keiti I, poznatijem kao Mansa Musa, koji je u 14. vijeku vladao kraljevstvom Mali na zapadu Afrike. Prema nekim procjenama, on je kontrolisao čak polovinu tadašnje svjetske trgovine zlatom i soli, od čega je i dolazilo njegovo enormno bogatstvo.

Magazin Time ranije je proglasio Musu najbogatijom osobom u istoriji, uz opasku da je on bio bogatiji nego što iko može opisati.

Prema nekim drugim procjenama, kada bi se njegovo lično bogatstvo preračunalo u današnji novac, ono bi iznosilo ča 400 milijardi dolara, što bi ga učinilo četiri puta bogatijim od Bezosa ili Gejtsa.

Musa je vladao Kraljevstvom Mali u 14. vijeku. Živio je od 1280. do 1337. godine i bio je 10. mansa (kralj, sultan) ovog kraljevstva, koje se sastojalo od teritorije Gane, Mauritanije, Malija i okoline. Tokom njegove vladavine Mali je bio najveći proizvođač zlata na svijetu, i to u trenutku kada je ono bilo veoma traženo.