Sberbank 12. novembra slavi 175. rođendan

Povodom 175. rođendana radnici Sberbank Banjaluka su u vazduh pustili simboličnih 175 balona.

Sberbank Rusija se rodila davne 1841. godine nakon što je ruski car Nikolaj izdao naredbu da se formiraju štedionice u Moskvi i Sankt Petersbugu. Zahtjevi cara su brzo provedeni u djelo, a štedionice osnovane. Prvi klijent Sberbank  štedionice je bio gospodin Nikolaj Kristofari. On je u njoj oročio svoj novac i dobio prvu štednju knjižicu sa rednim brojem 1. Upravo u čast prvog klijenta koji je Sberbanku poklonio svoje povjerenje,  ispred centrale Sberbank u Moskvi je kasnije podignut spomenik prvom klijentu Sberbank, Nikolaju Kristofariju.

„Mi smo dio grupacije koja je kroz svoju dugu tradiciju uvijek bila svjesna činjenice da svoj poslovni uspjeh u najvećoj mjeri duguje svojim klijentima. Svakodnevno prilagođavanje našeg poslovanja i paketa naših proizvoda upravo njihovim potrebama je bila i ostala osnovna postavka našeg rada. Ovom prilikom svim našim klijentima želimo da se zahvalimo na ukazanom povjerenju uz želju da zajedno nastavimo graditi sigurnu, stabilnu i lijepu budućnost“, poručila je Sanja Vasilić, portparol Sberbank Banjaluka.

Sberbank Rusija je moderna i univerzalna banka, međunarodna grupacija i brend koji je prisutan u više od 20 zemalja širom svijeta.

Sberbank Rusija je trenutno jedina ruska banka rangirana među 50 najvećih svjetskih banaka. Na listi Top 1000 svjetskih banaka koju je objavio časopis “The Banker”, Sberbank se nalazi na 34. mjestu, što je za 15 pozicija bolje u poređenju sa prethodnom godinom.

Sberbank Europe, čiji je stoprocentni vlasnik Sberbank Rusija, ima  sjedištem u Beču. Prisutna je devet zemalja srednje i istočne Evrope: Austrija, Bosna i Hercegovina (Sarajevo i Banja Luka), Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Ukrajina i Njemačka. Sberbank Europe  posluje u 280 filijala  ima više od 5.000 zaposlenih.