Vitalna uloga prijateljstva u našim životima utiče i na zdravlje

Da li ste znali da je prijateljstvo zapravo dobro za vaše zdravlje? Studije pokazuju da prijateljstvo može imati izrazito pozitivne efekte na fizičko i psihičko stanje.

Istraživanja su pokazala da jake društvene veze mogu biti veoma važne za nečije zdravlje, baš kao i redovno vježbanje i vođenje zdravog života.

Metode kojih se možete držati sa svojim prijateljima kako biste pokrenuli dobre navike i ostvarili svoje ciljeve su jednostavne, a efikasne.

Stručnjaci savjetuju da za početak kupujete voće i povrće zajedno. Kupite namirnice, operite ih, izrežite i onda podijelite sa prijateljem. Osim što je zabavno, unijeće raznolikost u vašu svakodnevnu ishranu.

Jelo i piće jesu centralni dio druženja, ali stručnjaci savjetuju da se sljedeći put kad budete razmišljali šta da radite sa prijateljem, držite podalje od hrane i alkohola. Umjesto toga budite aktivni. Isplanirajte razgovor u šetnji ili bilo šta drugo što podrazumijeva da ste u pokretu.

Prije nego izađete vani naveče nađite vremena da s prijateljem prvo pojedete zdrav obrok. Mali razumni obroci usporiće apsorpciju alkohola, a ako kombinujete večeru sa dosta vode možete smanjiti potrebu za slatkišima.

Zabavljajte se dok ste vani. Igrajte igre poput fudbala ili odbojke na pijesku.

Pored toga, motivišite jedno drugo da započnete nešto novo i da u tome budete dosljedni, jer vam prijatelji mogu pomoći da počnete pozitivne promjene u svom životu i motivisati vas da ostanete aktivni.