Finska do 2040. godine planira postati zemlja bez duvanskog dima

Finska je postavila ambiciozan cilj svojim stanovnicima koji će donijeti dobrobit njihovom zdravlju i stanju na računu.

Planiraju da Finska do 2040. godine bude zemlja bez duvanskog dima, što znači da žele da manje od dva posto Finaca do tog roka konzumira duvan u bilo kom obliku što znači da više od 98 posto Finaca treba reći NE cigaretama, duvanu i drugim proizvodima na bazi duvana, pa čak i e-cigaretama.

Broj pušača u Finskoj konstantno se smanjuje zbog novih mjera koje je Finska uvela, poput zabrane oglašavanja i trgovine.

Stručnjaci smatraju da Finska koristi inovativan i kreativan način da pomogne svojim stanovnicima da se riješe ove navike.

Kaari Paaso, čovjek koji se nalazi na čelu jedinice za borbu protiv duvanskog dima u finskom Ministarstvu zdravlja objašnjava kako su pušenje posmatrali iz više uglova i nisu odjednom počeli promovisati e-cigarete ili nikotinske flastere kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Stručnjaci se slažu da je oporezivanje jedan od najboljih načina za smanjenje broja pušača. Osobe koje ne mogu da priušte sebi cigarete neće pušiti, a oni koji puše, donosiće novac koji će se koristiti za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da ostave duvan. Finska je takođe povećala troškove maloprodajnih radnji koji trguju duvanom.

Još jedan zanimljiv pristup skandinavskih zemalja je mogućnost podnošenja zahtjeva za zabranu pušenja na balkonu ili u automobilu.

Finska planira spriječiti tinejdžere da počnu konzumirati duvan i zbog toga neće biti proizvoda koji imitiraju duvan i cigarete, a ograničenje se odnosi i na slatkiše i čokoladice u obliku cigareta. Ograničenja se odnose i na industriju e-cigareta koje se više ne mogu prodavati maloljetnicima. Finska nije jedina država koja želi iskorijeniti pušenje i duvanske navike stanovništva.

U Australiji, u kojoj je pakovanje cigareta papreno skupo, broj pušača se između 2011. i 2014. smanjio sa 16 na 14,7 posto.

S druge strane, u Kini se posljednjih godina raste broj pušača, kao i bolesti koje se povezuju s konzumacijom duvana.

Svjetska zdravstvena organizacija ima cilj da se broj pušača na svijetu smanji za 30 posto, nadajući se da će se tako umanjiti i broj slučajeva obolijevanja od raka, kao i srčanog i moždanog udara.