Nuklearne elektrane u Njemačkoj će raditi do 15. aprila

Svijet

Njemačka vlada je brzo dogovorila izmjenu zakona o nuklearnoj energiji. Sporazum će omogućiti da preostale tri nuklearne elektrane nastave da rade do 15. aprila sledeće godine – rekao je ministar privrede Robert Habek.

Atomske centrale posle tog roka u Njemačkoj više neće da se koriste, rekao je Habek. Kasnije je to potvrdio, da otkloni nedoumice, i portparol vlade, rekavši da sve stranke vladajuće koalicije – socijaldemokrate, Zeleni i liberali – stoje iza dogovora.

Stranke su se nedjeljama raspravljale šta da se radi sa preostalim nuklearkama. Liberali, najmanja partija u koaliciji, insistirali su da im se produži rad i 2024.

Ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke  u srijedu je rekla da o nacrtu zakona nije bilo spora. Prema ranijoj odluci, sve nuklearne elektrane u Njemačkoj trebalo je da se ugase do kraja godine. Energetska kriza navela je političare da preostalim centralama produže život.

Njemački parlament o prijedlogu zakona treba da glasa u drugoj nedjelji novembra. Bundesrat, savezno veće, potom će dati konačnu riječ.

Kancelar Olaf Šolc, član socijaldemokrata, nadležnim ministarstvima je u ponedjeljak uveče naložio da pripreme nacrt zakona za produžetak rada elektrana Isar 2, Nekarvesthajm 2 i Emsland.

Time je presjekao svađu liberala i Zelenih, čiji je član Habek.

Dozvola za nastavak rada važi samo za gorive elemente koji su još u pogonima, a “to je predviđeno i nacrtom zakona,” rekla je ministarka Lemke, takođe iz Zelenih.

Habek je naglasio da je time isključeno korišćenje atomskih elektrana tokom zime sledeće godine.

Duboko vjerujem da su liberali vijerni sporazumu i da neće narušiti autoritet kancelara” rekao je on o mogućim nadama liberala za dužu upotrebu nuklearne energije u Njemačkoj.

Habek je naglasio da je “veoma uvjeren da će situacija biti drugačija” tokom zime 2023/24. U tom kontekstu je pomenuo izgradnju plutajućih terminala za prijem tečnog gasa u lukama sjeverne Nemačke.

Uz to, sledeće godine će se zamjeniti “dobar dio izgubljenih kapaciteta Sjevernog toka 1,” rekao je Habek.