Odobrena pomoć za banku Monte dei Paschi, nju čekaju otpuštanja radnika

Svijet

Konkurentsko vijeće EU odobrilo je paket pomoći vrijedan 5,4 milijardi eura italijanskoj ugroženoj Monte dei Paschi (BMPS), najstarijoj banci na svijetu, u okviru velikog programa restruktuisanja

Odluka, objavljena u saopšenju u utorak, uslijedila je nekoliko dana nakon što je Brisel prihvatio da bi Italija mogla ubrizgati do 17 milijardi eura za spas dvije nesolventne venecijanske banke.

Javni programi pomoći trebali bi postati stvar prošlosti nakon što je eurozona stvorila bankovnu uniju s posebnim pravilima koja bi omogućila poreskim obveznicima da zadrže svoja sredstva i nakon propasti banke.

Monte dei Paski di Sijena izložila je petogodišnji plan restrukturiranja poslovanja kojim je predviđeno ukidanje više hiljada radnih mjesta.

Plan predviđa i prodaju aktiva banke, a on je izložen nakon što je Evropska unija dala „zeleno svjetlo“ za „ubrizgavanje“ 5,4 milijarde eura državne pomoći u tu banku.

Italijanska banka planira ukidanje 5.500 radnih mjesta, zatvaranje 600 ogranaka i prodaju 28,6 milijardi eura „loših“ kredita do 2021. godine, navodi se u saopštenju banke sa sjedištem u Sijeni, a prenosi agencija „Blumberg“.

Pristanak na pomoć i oštri rezovi

Osnovana u Sieni u 1472., BMPS je u velikim problemima od izbijanja dužničke krize u eurozoni i sada će biti u vlasništvu italijanske države, koja ima u njoj 70 odsto dionica.

Banka Monte dei Paski se prethodno obratila vladi u Rimu za pomoć, nakon što nije uspjela da prikupi sredstva od investitora u decembru.

EK je pristala na „ubrizgavanje“ italijanske državne pomoći od 5,4 milijardi eura, tek nakon što su akcionari i kreditori dali doprinos od 4,3 milijarde eura spasilačkom paketu, što je zahtijevala Evropska unija kako bi se umanjili troškovi poreskih obveznika za spasilački paket pomoći.

U zamjenu za državnu pomoć, banka Monte dei Paski je pristala na restrukturiranje koje podrazumijeva korake za unapređenje efikasnosti i upravljanje rizicima.

Oko 26 milijardi eura nenaplativih kredita će biti prodato do prve polovine 2018. godine kroz sekuritizaciju, saopštila je banka.