Mađarska podiže minimalac da vrati radnike u zemlju

Svijet

Mađarska vlada postigla je dogovor sa poslodavcima i sindikatima o povećanju minimalne plate kako bi se ublažio manjak radne snage. Najavili su i niže stope poreza na dohodak u sklopu nastojanja da ojačaju konkurentnost privrede i privredni rast

Prema riječima ministra privrede Mihaljija Varge, minimalna plata za nekvalifikovane radnike biće iduće godine povećana za 15 posto, a u 2018. godini još osam odsto. Još će više biti povećana minimalna plata za kvalifikovane radnike, za 25 posto u 2017. te za dodatnih 12 posto u 2018.

Stope poreza na dohodak biti smanjene za pet postotnih bodova u 2017. te za još dva postotna boda u 2018. godine. Više plate bi trebalo da podstaknu na povratak one radnike koji su napustili zemlju u potrazi za boljom platom. Vlada takođe želi da olakša zapošljavanje radnika iz susjednih zemalja gdje živi mađarska manjina, dodaje Reuters.

Manjak radne snage rezultat je privrednog oporavka, koji je takođe podstakao pad stope nezaposlenosti na samo 4,9 posto u septembru. Ujedno je prosječna bruto plata u istom mjesecu bila viša 6,7 posto nego u istom periodu lani. Ako u prvih devet mjeseci iduće godine njen rast premaši 11 posto, porez na dohodak biće snižen za još pola postotnog boda, najavio je ministar.

Nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca, Varga je takođe ponovio da vlada namjerava iduće godine da snizi stopu poreza na dobit na devet posto.