Novi istanbulski aerodrom moći će da primi 200 miliona putnika godišnje

Svijet

Jedna od najprometnijih aerodroma na svijetu, istanbulski Ataturk, zatvorila je svoja vrata te su svi komercijalni letovi prebačeni na uskoro najveći svjetski aerodrom, Istanbul. Prvi let s tog aerodroma obavljen je u oktobru prošle godine, no tek je sada završena prva faza projekta, odnosno otvorene su tri piste i terminal površine 15 miliona kvadrata. Kako piše CNBC, planirane su četiri faze izgradnje koja će u potpunosti biti gotova do 2025., a ukupni troškovi će iznositi 12 milijardi dolara.

Novi aerodrom proteže se na 76 milijunamiliona metara kvadratnih i trenutno može primiti 90 miliona putnika godišnje. Ataturkom je, naime, godišnje prolazilo oko 70 miliona putnika te se upravo zbog ubrzanog rasta broja putnika na tom aerodromu vlada odlučila za novi aerodrom. Kada sve četiri faze izgradnje budu izvršene, aerodrom Istanbul u jednoj će godini moći če da primi čak 200 miliona putnika. Time će postati najveći aerodrom na svijetu po putničkom saobraćaju. Poređenja radi radi, trenutno najprometniji aerodrom, Hartsfield-Jackson u Atlanti, godišnje primi 107 miliona putnika.

Aerodromski kontrolni toranj udaljen je oko 35 kilometara od turskog najvećeg grada, a izgledom podsjeća na tulipan, inače popularan cvijet u turskoj kulturi.

Duty Free butici zauzimaće 55.000 kvadrata aerodroma Istanbul, a njihov je izgled inspirisan poznatim Bosforskim moreuzom te će sadržati sedam različitih koncepata poput “Modnog vrta” ili “Porodične palate”, gdje će svaki prodavati brendove vezane za samu tematiku tog područja.

Novi aerodrom ima i Yotel, odnosno luksuzni hotel s 451 sobom u koji se može pristupiti kako s kopna, tako i iz vazduha. Da pojasnimo, kada se Yotelu pristupa iz vazduha, putnici nisu obvezni da napuste aerodrom, dok mu s kopna pristupaju putnici koji još nisu prošli kroz sve potrebne kontrole.