Rast kineske ekonomije najniži u posljednje tri decenije

Svijet

Ekonomski rast u Kini je prošle godine bio najniži u gotovo tri decenije. Kako piše BBC, zvanične brojke pokazuju da je druga ekonomija svijeta porasla za 6,1 posto u 2019. godini u odnosu na godinu ranije, a to je najmanji rast u posljednjih 29 godina.

Kina se suočava sa slabom domaćom potražnjom, a osjeća i posljedice trgovačkog rata sa SAD-om. Vlada je implementirala mjere u posljednje dvije godine u pokušaju da se poveća ekonomski rast.

Ovakva situacija je rezultat tenzija sa SAD-om, koje traju gotovo dvije godine, ali ima nade da će doći do poboljšanja saradnje s Amerikancima. Ove sedmice su Washington i Peking potpisali “prvu fazu” dogovora o trgovini.

Kao odgovor na niži ekonomski rast očekuje se da će Peking primijeniti mjere stimulacije čiji je cilj ublažiti usporavanje ekonomskog rasta kao što su smanjenje poreza i omogućavanje lokalnim vladama da prodaju velike količine obveznica za finansiranje njihovih infrastrukturnih programa.

Banke su takođe ohrabrene da daju veće kredite, posebno malim firmama. Novi krediti u domaćoj valuti su dostigli rekord prošle godine te iznose 2,44 biliona dolara, prenosi Klix.

Dosad se ekonomija sporo razvijala, a rast investicija je pao na rekordno niske nivoe. Istorijski gledano, Kina je doživjela mnogo veću ekonomsku ekspanziju u prvoj deceniji 21. vijeka, preciznije, dvocifren procentualni rast.

No, iako je stopa od 6,1 posto najmanja u gotovo tri decenije, mnogo je veća u odnosu na druge vodeće ekonomije. Američka centralna banka je naprimjer prognozirala da će američka ekonomija ove godine narasti za 2,2 posto.