Kinezi grade repliku Titanika u prirodnoj veličini

U Kini je upravo počela gradnja replike broda „Titanik“ u prirodnoj veličini, više od 100 godina poslije potonuća najvećeg putničkog broda u to doba

Očekuje se da će kopija broda biti završena do kraja 2018, poslije čega će biti dio turističkog odmarališta Romandisea Seven Star na rijeci Kijiang u kineskoj provinciji Sičuan.

Posjetioci će moći da vide kako je zaista izgledala unutrašnjost broda i biće u prilici doživjeti simulaciju udara Titanika u ledeni brijeg, kao i potonuća. Dizajner Kartis Šnel, rekao je da ovaj projekat rade s mnogo poštovanja prema žrtvama jer je Titanik bio više od broda.
Vjerna replika broda imaće salu za ručavanje, pozorište, luksuzne kabine i bazen. Gosti će moći da večeraju i prenoće na brodu, ali neće moći da isplove.

Izgradnja ovog skoro 300 metara dugog broda koštaće blizu 140 miliona eura. Lokalno stanovništvo se nada da će ovo poboljšati njihovu ekonomiju.

Kineski „Titanik“ biće prva replika tog broda u punoj veličini. Reditelj Džejms Kameron je za snimanje filma „Titanik“, veoma popularnog u Kini, napravio repliku koja je bila 90 odsto prirodne veličine potonulog broda.

Brod „Titanik“ je potonuo 1912. godine između Soutamptona i Njujorka  pošto je udario u ledeni breg. U nesreći je poginulo više od 1.500 ljudi.