Rusija priprema novo izdanje narodnih obveznica

Svijet

Rusko ministarstvo finansija najavilo je za srijedu izdanje nove tranše narodnih obveznica u ukupnoj vrijednosti 15 milijardi rubalja ili 262,5 miliona dolara

Nominalna vrijednost obveznica biće hiljadu rubalja, ili 17,35 dolara, a dospijevaju na naplatu 16. septembra 2020. godine. Obveznice će nositi kuponsku kamatu koja će se isplaćivati u vremenskim razmacima od šest mjeseci, a rašće sa sedam posto na prvom kuponu na 10,1 posto na šestom i posljednjem.

Građani će moći da kupuju obveznice u minimalnom iznosu od 30.000 do najviše 15 miliona rubalja, a prodavaće ih državne banke Sberbank i VTB.

Prva tranša narodnih obveznica izdata je krajem aprila, a njena je ukupna vrijednost takođe iznosila 15 milijardi rubalja.

Vlada se namjerava tim novim instrumentom zaduživati za 20 do 30 milijardi rubalja godišnje, napominjući u planu upravljanja javnim dugom u razdoblju od 2017. do 2019. godine da se ti posebni dužnički papiri neće izdavati samo za potrebe finansiranja budžeta “već zapravo radi promocije finansijske pismenosti” građana i podsticanja kulture štednje i ulaganja.

Stoga će bar u prvoj fazi potencijal tog instrumenta za vladin program zaduživanja biti jako ograničen, navodi se u dokumentu.