Austrija planira da oporezuje sajtove za onlajn prodaju poput Amazona i Zalanda

Austrija planira da oporezuje sajtove za onlajn prodaju poput Amazona i Zalanda

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling namjerava da oporezuje internet koncerne, odnosno sajtove za onlajn prodaju poput Amazona, Zalanda i druge.

Šeling, naime, želi da spriječi internet koncerne da profitiraju od „poreskih rupa“, dok su u zemlji svi preduzetnici, pa i oni najmanji obuhvaćeni porezom.

S tim u vezi razvio je plan, koji treba da stvori fer uslove za sve.

Prva važna tačka plana podrazumijeva da se sagleda i obuhvati ukupan promet koji ostvaruju internet koncerni, čak i ako nemaju fizički sjedište u Austriji, ali su onlajn prisutni.

Za to je stvoren pojam „digitalno sjedište“, kojim bi se mogli internet giganti mogli „uloviti“.

Što se tiče trgovine preko interneta planirano je da se iz zemalja izvan EU naplaćuje PDV već od „prvog eura“, što trenutno nije slučaj.

„Ako neko naruči majicu preko interneta, koja košta 19 eura, on ne plaća PDV jer taj porez pogađa robu tek od vrijednosti iznad 22 eura. To je nepravedno prema domaćoj trgovini, u kojoj se PDV mora uvijek platiti i za najmanje svote“, objasnio je Šeling.

Takođe je planirano i oštrije djelovanje carine, jer trenutno se provjerava roba tek od vrijednosti iznad 150 eura, a ubuduće bi trebalo da se internet isporuke carine i kod manjih vrijednosti.

Isto tako, ministar želi da se na evropskom nivou harmonizuje osnova za korporativni porez.

U tom smislu kaže da bi trebalo povesti akciju protiv zemalja sa niskim poreskim stopama.

„Austrija želi da prednjači u obuhvatanju internet giganata“, poručuje Šeling.