Volkswagenov Atlas bi se mogao prodavati i u Evropi

 

Iako je dizajniran za američko i kinesko tržište, veliki Volkswagenov SUV pod nazivom Atlas mogao bi se prodavati i u nekim evropskim zemljama

VW je najavio da će svoj Atlas sa dizelskim motorom prodavati u Rusiji od 2017. godine, ali je jedan od šefova Elmar-Marius Licharz u intervjuu za magazin Autocar otkrio da bi se SUV mogao pojaviti u još nekim zemljama Starog kontinenta.

Čelnici kompanije su zabrinuti da bi Atlas mogao biti prevelik za tipičnu evropsku garažu, tako da će dobro razmisliti da li bi dolazak velikog SUV-a u Evropu bio pametan potez.

Licharz vjeruje da postoji tržište za veliki SUV u nekim evropskim zemljama u kojima bi svoje mjesto našao iznad sljedeće generacije Touarega. Ako dobije zeleno svjetlo, Atlas s evropskim specifikacijama će se proizvoditi u istoj fabrici u Chattanoogi u SAD-u, gdje postoje dovoljni kapaciteti za dodatnu proizvodnju.

Atlas bi se mogao naći i na Bliskom istoku, a Licharz vjeruje da bi SUV sa sedam sjedišta mogao biti pravi hit.

Američka verzija Atlasa bazirana na MQB platformi će se u prodaji naći na proljeće, a svoje mjesto u ponudi će naći iznad nadolazećeg Tiguana sa sedam sjedišta. Biće to Volkswagenov najveći model u SAD-u, a prodavaće se sa 2,0-litarskim motorom s turbopunjačem i 238 KS te 3,6-litarskim atmosferskim VR6 motorom uparenim sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Četverocilindrična verzija će imati pogon na prednje točkove, dok će šestocilindrična verzija biti dostupna s 4Motion pogonom na sva četiri točka. Zasad nema detalja o cijeni.