Toyota najveći svjetski proizvođač automobila

Automobil

Toyota je u 2020. prestigla VW po prodaji vozila i posle pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svjetski proizvođač sa najviše prodatih automobila, nakon što je pad tražnje zbog korona pandemije snažnije pogodio njemačkog rivala.

Toyota je saopštila da je njena globalna prodaja u 2020. na nivou cijele grupe pala za 11,3 odsto, na 9,528 miliona vozila, dok je Volkswagen grupa zabilježila pad od 15,2 procenta i isporučila 9,305 miliona automobila, izvještava Rojters.

Proizvođače automobila širom svijeta teško su pogodile korona mjere ograničenja uvedene širom svijeta, koje su primorale auto-kompanije da smanje ili na neko vrijeme obustave proizvodnju u pojedinim pogonima.

Toyota je, međutim, bolje prebrodila pandemiju djelimično zato što je Japan, odnosno njeno domaće tržište, kao i azijski region generalno bio manje pogođen nego Evropa i Sjedinjene Države.

Budući da se potražnja za automobilima oporavlja, naročito u Kini, Toyota, Volkswagen i drugi proizvođači utrkuju se da prigrabe što veći tržišni udio u rastućem segmentu elektrifikovanih vozila (hibridnih i potpuno električnih automobila).

Toyota je navela da je udio elektrifikovanih vozila (hibrida) koje je prodala prošle godine porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata koliko je iznosio u 2019. godini.