U Srbiji najveća zarada na privatnim penzijama

Korisnici privatne penzije u Srbiji zaradili su lani rekordnih 13,5% na svoj uloženi novac

Analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazala je da je ovoliki prinos na investiranu imovinu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji najveći u konkurenciji čak 80 zemalja, među kojima su i najrazvijenije ekonomije svijeta.

Sredstva koja građani Srbije za starost štede na ovaj način prilično su skromna u poređenju sa svijetom. Dok sedam fondova u Srbiji upravlja imovinom od 31 milijarde dinara, širom svijeta se u ovom vidu štednje trenutno nalazi čak 38.000 mlrd USD. Na razvijenim tržištima upravo ovi fondovi su među vodećim institucionalnim investitorima koji ulažu u razvoj infrastrukture.

U Srbiji za privatnu penziju štedi tek svaki deseti zaposleni, odnosno svega 2% stanovništva. Udio imovine svih fondova u srpskom BDP je jedva 0,7%, dok u pojedinim državama, poput Njemačke, ovaj procenat premašuje 200% tamošnjeg BDP.

Rekordna zarada koju su srpski fondovi lani zaradili predstavlja zapravo realan prinos na uloženi novac uporediv sa ostalih 79 zemalja u analizi OECD. Ovaj izvještaj obuhvata tržišta 35 članica i 45 nečlanica OECD. Prema njemu su srpski fondovi u posljednjih pet godina imali prosječan nominalni prinos od 10,8% i realni od 5,7%, dok je lani ostvaren rekord.

 

U Srbiji kroz privatne penzije najviše štede građani u životnom dobu od 40 do 49 godina. Njih je više od trećine u ukupnom članstvu: 35%. Od ukupno 182.241 člana, koliko ih ima u svim fondovima, najmanje je onih najmlađih, starosti do 19 godina svega 0,21%. Fondovi sve češće bilježe slučajeve roditelja koji na ovaj način štede za svoju djecu, pa tako ima i članova uzrasta od svega nekoliko mjeseci.

Država je strogo propisala u šta dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji mogu da ulažu prikupljena sredstva svojih članova. Sedam srpskih fondova najviše imovine investiralo je u državne obvezice, čak 25 milijardi dinara. U akcije preduzeća uloženo je tek 1,8 milijardi dinara, dok se 4,3 milijarde dinara nalazi na računu u kastodi banci koja vodi račun konkretnog fonda. Svega 340 miliona dinara nalazi se u depozitima u banci.