Renault stiže u Sloveniju, proizvodiće elektromobile

Region

Francuski proizvođač automobila Renault navodno će u Sloveniji proizvoditi novu liniju električnih vozila visokih performansi, koja će raditi kao samostalna jedinica pod brandom Ampere.

Cilj je postati vodeći igrač na ovom polju i 2031. proizvoditi milion vozila godišnje, objavila je Radiotelevizija Slovenije, pozvavši se na agenciju Reuters.

Ambiciozna odluka dio je nastojanja uprave francuske firme da umiri ulagače i ujedno ubrza uvrštenje poslovanja s linijom električnih vozila na berzu, što je djelomično zaustavljeno zbog slabe potražnje i jake konkurencije s kineskog tržišta, prenosi Poslovni.hr.

Renaultovo vozilo, koje će biti čak manje od planirane ponovno pokrenute verzije kultnog hatchbacka R5, očekuje se da će se proizvoditi u tvornici u Novom Mestu u Sloveniji, potvrdila su dva izvora za Reuters koji piše da je cilj proizvodnja cjenovno povoljnog modela.

Odvajanje od ostatka Renaulta i planirano pojavljivanje na tržištu sljedećeg proljeća čini značajan dio strategije oporavka automobilskog proizvođača. Uz to najavili su i planove za lansiranje šest električnih modela na tržište do 2030. godine.

Novi model planiran je za lansiranje na tržište 2026. godine, izjavio je jedan od izvora.

Ampere cilja proizvodnju od 600.000 električnih vozila do 2026. i milion do 2031. godine. Prošle godine firma je prodala malo manje od 50.000 električnih vozila Megane i Kangoo, svojih trenutačnih modela. Najavljen je i dolazak elektrificiranih modela Scenic i R5 za 2024., a potom R4 za 2025. godinu.