Fortenova preuzima slovenački Tuš

Region

Novi vlasnik slovenskog lanca Tuša bit će hrvatska grupa Fortenova, koja već posjeduje Mercator. Potpisivanje ugovora očekuje se danas, javili su nezvanično vodeći slovenski mediji.

Njemački trgovački gigant Rewe u martu ove godine pokazao je interes za kupovinu trgovačke firme Engrotuš koja ima trgovine Tuš. Već ranije smo pisali da se u utrku ključila i Fortenova grupa (bivši Agrokor), koja je očito dala bolju ponudu.

Prema neslužbenim informacijama lista Delo, Fortenova je i krajnji kupac trgovačkog lanca Tuš, kako maloprodaje tako i veleprodaje.

Posao je, prema navodima, vrijedan tridesetak miliona eura, a prema neslužbenim informacijama ugovor će biti potpisan danas. Transakciju će morati odobriti i Agencija za zaštitu konkurencije.

Kako piše list, Fortenova bi trebala preuzeti Engrotuš i veleprodaju Cash & Carri. Drogerije će ostati u vlasništvu porodice Tuš.

Trgovački lanac Tuš, četvrti po veličini u Sloveniji,već neko vrijeme je na prodaji. Lanac je, podsjetimo, nekada poslovao i u Bosni i Hercegovini, ali se povukao s našeg tržišta.